ČUTURA/BUKLIJA

Kvalitetan izbor čutura/buklija imamo u ponudi. Čuture/buklije graviramo po želji kupaca, jednostrano ili obostrano.

Imamo dve vrste čutura/buklija u ponudi:

  • kombinacija bukva i lipa
  • hrast

Na čuturama/buklijama radimo:

  • laserku gravuru
  • duborez
  • UV štampu
čutura
Bukva/lipa – laserska gravura
čutura
Bukva/lipa – duborez
čutura
Hrast – laserska gravura
čutura
Hrast – duborez

Postoji i mogucnost da donesete Vašu čuturu/bukliju na kojoj ćemo Vam uraditi uslugu graviranja, duboreza ili UV štampe.

Za više informacija o ceni, roku izrade, vrstama čutura i motivima koji mogu da se odrade na čuturama/buklijama, popunite našu kontakt formu ili nas pozovite. KONTAKT

Šta je čutura/buklija i za šta se koristi?

Ploskapljoskabuklija ili čutura ili čuturica je posebno izrađena flaša za rakiju. Ima posebnu namenu i posebno mesto u domaćinstvu i tradiciji. Pri objavljivanju svadbe se poziva upravo buklijom. Napuni se rakijom, dok se u južnim krajevima Srbije sipa i vino, okiti se venčićem od cveća, koje vremenom vene, se ne skida, dok se ne pozove i zadnji gost i svadbarskim peškirom, ako je u pitanju ženidba, a ukoliko se radi o udaji, onda se stavlja maramica od nekog finog materijala i pozivar kreće od kuće do kuće da poziva rodbinu, komšije i prijatelje na svadbu.

Običaji koji se vezuju za čuturu/bukliju

Običaj je da se prvo pozove kum, a zatim stari svat ili starojko, a nakon toga, sve ostale zvanice. Pozivar nosi bukliju i torbu od vune, darovnicu i retko ide sam. Bitno je da osoba koja je započela pozivanje, da to i završi. Pri dolasku u dom, domaćin ga sačeka i onda se razmenjuju zdravice, oglasi veselje i pozove na slavlje. Domaćin popije iz buklije, nazdravi i tako odgovara potvrdno na poziv. Buklija se dopuni rakijom, a domaćica uzima cveće iz svoje bašte i dodatno ukrašava bukliju, a uz to se pozivaru daju i pokloni u vidu: novcajastukakošuljajorgana i razni drugi pokloni. Pozivar nakon obavljenog rituala, napušta kuću i ide dalje. Pozivar ne može da bude osoba ženskog pola, a pozivar je ulavnom otacbrat ili deda. Ovaj običaj pozivanja, karakterističan je još uvek za seoska područja, dok se u gradu, ovaj vid pozivanja, uveliko izgubio.

Zanimljiv je i običaj, da se na dan svadbe ostavlja jedna kuća, koju treba poslednju pozvati na veselje. Uglavnom, uzima se porodica, koja je dobrostojeća, ne misli loše domaćinu i mladencima. Takođe, u narodu kruži verovanje, da bukliju iz kuće, ne treba nikome davati da je koristi, osim članovima domaćinstva.

U nekim krajevima je buklija bila čutura koju su konjanici nosili obešenu o remen preko ramena, a u kojoj je mogla biti rakija, ali i voda ili vino (Bora Stanković, Nečista krv).

Ploska je jedan od tradicionalnih simbola, detalja kulture, koji se vezuju za srpski narod.

Ako Vas nesto više interesuje u vezi čutura u nastavku teksta ćemo sa Vama podeliti zanimljive linkove i video snimke.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0

http://blog.nasasvadba.rs/znate-li-sta-je-buklija/3129

POČETNA STRANA

DRVO I PLOČASTI MATERIJALI