LASERSKO SEČENJE I GRAVIRANJE

lasersko graviranje

Lasersko sečenje i graviranje je najnovija tehnologija graviranja i omogućava gravuru najzahtevnijih proizvoda. Mogu se gravirati i seći gotovo sve vrste materijala (drvo, metal, staklo, plastika, stiropor, koža, guma, mermer, tekstil, kamen, itd.), pa se ovakva usluga najčešće koristi za brendiranje različitih artikala i objekata. Laseri koji graviraju i seku su veoma precizni pa su prenošenje dizajna na proizvod i izrezivanje mogući do najsitnijih detalja.

Sve to omogućava veoma veliku preciznost i tačnost u radu, podešavanje dubine, dimenzije i boje. To omogućava da su gravure jasno vidljive i trajne. Ne postoji minimalna količina proizvoda koju morate gravirati već se lasersko graviranje može sprovesti i na samo jednom komadu!

Laser pruža zaista velike mogućnosti u pogledu graviranja koje prati visoka rezolucija i kvalitet, pouzdanost, brzina i pouzdanost. Ove osobine svrstavaju lasersko graviranje i sečenje u veoma pogodne metode za kreiranje unikatnih i personalizovanih predmeta.

lasersko graviranje metala

Kako se određuje cena usluge?

Kada se pominje lasersko graviranje i sečenje, cena će zavisiti od materijala na koji je potrebno delovati, zatim od količine, kao i od svih drugih faktora koji utiču na utrošak vremena i energije tokom rada. Za upit možete nas kontaktirati preko mejla, vibera ili jednostavno popuniti našu formu na stranici KONTAKT, a naš tim će odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

lasersko graviranje drveta

Kako funkcioniše lasersko sečenje i graviranje?

Tokom laserskog graviranja i sečenja odvija se proces paljenja, topljenja i isparavanja odabranog materijala koji se izlaže laserskom snopu, te ovakav način graviranja pruža brojne prednosti. Lasersko graviranje je ekonomično i trajno, a jedna od najvažnijih prednosti kada je lasersko graviranje u pitanju jeste to što ovakvu gravuru nije moguće skinuti ili oštetiti – gravura je otporna i na hemijske supstance i na UV zračenje, ogrebotine, kao i na bilo koje druge potencijalne uzročnike oštećenja.

Laseri koji graviraju su veoma precizni pa je prenošenje dizajna na proizvod moguć do najsitnijih detalja, kao i preciznost izrezivanja raznih oblika. Prilikom graviranja dolazi do paljenja, topljenja I isparavanja materijala koji je izložen laserskom zraku.
Kod rezanja isparavanjem, fokusiran zrak greje materijal do tačke isparavanja, stvarajući malo suženje. To suženje postaje sve dublje, budući da se materijal koji isparava odstranjuje izduvavanjem. Ovaj metod se u našem slučaju najčešće koristi za drvo i termoplastike.

Koje su prednosti laserskog graviranja i sečenja?

Prednost graviranja laserom, u odnosu na klačicno mehaničko graviranje, je pre svega u jednostavnijem stezanju radnog komada i smanjuje se promena strukture materijala radnog komada, jer kod mehaničkog graviranja, alat za graviranje i radni komad su u dodiru, a kod lasera nema kontakta. Smanjena je i deformacija radnog komada nakon graviranja.

Laser proizvodi ekstremno intezivni snop svetlosne energije. Da bi gravirao, snop se fokusira (kroz specijalno sočivo) u tačku ravnu vrhu igle. Naravno to se samo tako kaže, laserski snop je daleko manji nego vrh igle i on iznosi svega 0.01mm. Fokusirani snop je tako intenzivan da ustvari dehidrira – isparava površinu materijala, i ostavlja trag ili prolazi kroz materijal i iseca ga.

Koji materijali se mogu laserski gravirati i seći?

U tabeli možete videti na kojim materijalima možemo vršiti graviranje i sečenje.

MATERIJALSEČENJEGRAVIRANJEMARKIRANJEUV ŠTAMPA
DRVO
PLOČASTI MATERIJALI
KLIRIT (PLEKSIGLAS)
ALUBOND
GRAVERSKA PLASTIKA
PLASTIKA
POLIURETAN
PERTINAKS
PAPIR
KARTON
STIROPOR
STIRODUR
TEKSTIL
GUMA
KOŽA
SUNĐER
PLUTA
STAKLO
MERMER
KERAMIKA
PROHROM
ČELIK
HROMIRANI METAL
BOJENI METAL
ALUMINIJUM

Ako Vas interesuje nesto više o samom postupku laserskog i cnc sečenja i graviranja izdvojili smo za Vas par zanimljivih linkova:

https://sr.wikipedia.org/sr/Rezanje_laserom

https://bs.wikipedia.org/wiki/Lasersko_graviranje

https://en.wikipedia.org/wiki/CNC_wood_router

https://www.troteclaser.com/sr/primene-lasera/lasersko-graviranje

POČETNA STRANA

USLUGE